Tahminleri tutan Naci Görür bir şehri daha uyardı: Bugün olmazsa yarın deprem olur.
Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB), İzmir için yol haritası belirlemek üzere bir araya geldi.
NACI GÖRÜR İZMİR’E GİTTİ
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de deprem beklenen bölgelere ilişkin tahminlerini paylaştı. Görür, Hakkari-Erzincan Bingöl Karlıova ve İzmir-Antalya-Muğla arasındaki sahil şeridinden endişeli olduklarını belirterek, “İzmir’de de endişelerimiz var. Canlı faylar var. Bir gün deprem olabilir. İzmir depreminde faylar yüklendi.Etraftaki sarsıntılardan gerilim gelince yüklenir.İzmir bu kadar canlı fayla bölünüyorsa bu yarımada buradan çekilmelidir.Fay tartışmasını bırakalım.İzmir depremler şehridir. gerçek anlamda çok az şehrimizde bu kadar şiddetli aktif fay sistemi var.bugün olmazsa yarın deprem yaratır.şu anda depremlerden sonra sisam depreminden sonra 80 arayla 117 kişi öldü Bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor.Bunu yapmadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi bence çok akıllıca bir iş çıkarmış.Mikro dökümantasyon çalışması yapıyor.ODTÜ’ Hasan Sözbili Dokuz’da Eylül Üniversitesi bu çalışmaları konusunda uzman bir ekiple yürütmektedir. Bu İzmir’in şansı gibi çok değerli yerbilimci arkadaşlar var” dedi.
“AFET BAKANLIĞI KURUN”
Görür, açıklamasının devamında mikro dokümantasyon çalışmasının ardından İzmir’in depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “1999’dan sonra yeni yönetmeliklere göre doğru yapılmışsa o yapılardan korkmayın. Yönetmeliğe göre yapılan binalar çatlar patlar ama hayatta kalmanızı sağlar.İzmir’de belediyeler ve üniversiteler evlerinizi kontrol ettiriyor.Ben bir kuruş vermem argümanı uygun değil. para devlet el ele vermeli belediye bedava yapsın.İncelerseniz evinizin sallandığındaki davranışını çok sağlıklı görebilirsiniz.devletten deprem odaklı kente girmesini isteyin Dönüşüm. Bütün şehirleri depreme dayanıklı hale getirebiliriz. İçerisi afet bakanlığıdır” dedi.
“TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK DİZİNİN ÜZERİNDE TAÇLAR”
İstanbul ve Marmara’daki depremin Marmara bölgesinde ekonominin çarklarını durduracağını savunan Prof. Dr. Naci Görür, “Beklediğimiz İstanbul depremi Marmara bölgesinde ekonominin çarklarını durduracak. iş dünyası depreme hazırız diyemez. Marmara bölgesi üretim, sanayi ve ticaretin yüzde 60 ve üzerini kaplıyor. Bu çarklar durup üretemez hale gelince 2 yıl içinde bu ekonomi düzelir. 10 yılda kapasite 10 yıl sonra kendine getiremezsin. Ekonomi çarklarının durduğu Marmara bölgesinde Türkiye ekonomik olarak çöküyor. Çünkü Marmara bölgesi ekonominin beyni ve atardamarıdır ve durdurduğunuzda Türkiye dizlerinin üzerine çöker. Ekonomik bağımsızlığını kaybediyor” dedi.